O pictogramă reprezentând o micuță cameră video a apărut marți în ferestrele de dialog ale serviciului Facebook Messenger. După ce a introdus anul trecut în funcțiile sale posibilitatea realizării de apeluri audio, serviciul de mesagerie instant al rețelei Facebook oferă utilizatorilor săi și posibilitatea de a efectua apeluri video. Această funcție a fost lansată marți în 18 țări, pentru utilizatorii care folosesc dispozitive mobile cu sisteme de operare Android și iOS.
O funcție video exista deja pe versiunea web a rețelei Facebook încă din 2011. Ea a fost lansată în parteneriat cu Skype, însă această cooperare a fost oprită după ce Facebook a început să își folosească propria tehnologie, în 2013.
Prin această nouă funcție, Facebook Messenger va face o concurență directă serviciului Skype, a cărui activitate se bazează tocmai pe realizarea de apeluri video gratuite.
Funcția nu este deocamdată disponibilă pentru utilizatorii din România. Potrivit blogului oficial al companiei Facebook, noul serviciu a fost introdus în țările următoare: Belgia, Canada, Croația, Danemarca, Franța, Grecia, Irlanda, Laos, Lituania, Mexic, Norvegia, Oman, Polonia, Portugalia, Marea Britanie, Statele Unite și Uruguay. Managerii companiei americane spun că noua funcție va fi introdusă și în alte țări și teritorii în lunile viitoare.
Cu 600 de milioane de utilizatori activi în fiecare lună – dublu față de utilizatorii de Skype -, Facebook Messenger deține o bază uriașă de clienți potențiali. Întrucât utilizatorii pot să folosească aplicația și pe PC, utilizând site-ul messenger.com sau o extensie pentru Google Chrome, Facebook Messenger ar putea să „fure” o parte importantă din utilizatorii de Skype și nu doar pentru dispozitivele mobile.
Rețeaua de socializare Facebook speră să obțină cu noua funcție același succes pe care l-a avut și cu apelurile audio. La un an după lansarea lor pe plan mondial, aceste conversații reprezintă 10% din apelurile efectuate pe dispozitivele mobile, pe internet. Pentru a continua această strategie, Facebook testează în Statele Unite aplicația Hello, care administrează apelurile în locul aplicației „Telephone” a sistemului Android.
Specialiștii nu sunt deocamdată convinși că apelurile video vor avea parte de aceeași primire entuziastă în rândul utilizatorilor, deoarece ele sunt mai puțin adaptate pentru dispozitivele mobile. Pe lângă faptul că sunt mari consumatoare de trafic de date, apelurile video impun folosirea telefonului în poziție „selfie”, iar experiența unei astfel de conversații devine mai puțin confortabilă în comparație cu apelurile video efectuate de pe un computer clasic.